În primul rând, ai puțintică răbdare să-ți spun două vorbe despre podscat. Se numește Ideaticu’ și este un proiect de suflet născut din pasiunea mea pentru interviuri, psihologie, marketing, povești cu sens și idei care pot schimba minți.

Cine e și ce face Ideaticu’?

Ideaticu’ este un tip…pardon un podcast cu idei și idealist care-și propune să inspire, să crească odată cu tine, să seducă și să aducă în atenție oameni ”ideatici”, idei, povești și lecții care să contribuie la evoluția ta.

E uman și, la fel ca tine, mai greșește din când în când, dar e perspicace și preocupat să adreseze întrebări care să provoace răspunsuri la care să te gândești.

Vrea să te răscolească, să cotrobăie prin cele mai ascunse sertare din mintea ta și apoi să-ți ofere cheia să găsești singur acea ieșire pe care o cauți. Sau poate acea intrare.

Ideaticu’ promite ca după ce-i asculți confesiunile să rămâi cu cel puțin o idee la care să te gândești sau pe care să o aplici după ce dai ”exit” și te reconectezi la această rețea plină de incertitudini numită realitate.

Concret, vrea să devii mai conștient de potențialul tău, să ai mai multă încredere în tine, să te motiveze să-ți găsești propriile răspunsuri, să descoperi (re)surse de inspirație interioare și cum spune un viitor invitat ”să faci rai din ce ai”.

Domeniile despre care Ideaticu’ vrea să vorbească sunt: storytelling, psihologie, antreprenoriat, marketing, dar cel mai probabil se va abate puțin pentru a-ți oferi idei remarcabile și din alte domenii conexe.

Eu sunt Vlad Gafencu, cel care îl va ajuta pe Ideatic să fie concret, practic și să-ți consume timpul cu folos.

Acum să-ți povestesc puțin despre primul episod în care l-am avut invitat pe Dumitru Borțun, prof. univ. dr. la SNSPA, invitat frecvent în talk show-uri de televiziune și la podcastul lui George Buhnici.

A fost un episod în urma căruia am învățat multe lucruri și sunt convins că dacă îl vei asculta/urmări vei avea și tu de învățat. Am trecut prin toate etapele esențiale ale existenței.

Am vorbit despre relațiidespre cum ne putem înțelege mai bine unii cu alții, am dezbătut problema sensului vieții, am vorbit despre despresie și metodele prin care cineva poate depăși această provocare, despre serotonină și nostalgia viitorului. Am vorbit despre educație, tineri, strategii și proiecte pentru viitor și despre dezvoltarea propriului sine.

Despre revoluția pe care ar fi bine să o facem cu noi înșine:
” Toți cei care performează e pentru că s-au schimbat, pentru că au făcut o revoluție cu ei înșiși.”

Despre nevoia oamenilor de a fi confirmați.

Când primim emoticoane, primim, de fapt, confirmare. O ”inimioară” pe care o primim, activează secreția de neurochimicale care ajută la funcționarea corectă a creierului.

Am învățat că în fiecare om se luptă doi lupi:

unul alb și unul negru, cel alb este binele, iar cel negru răul. Cel care va ieși învigător din această luptă e cel pe care îl vei hrăni mai mult și mai des.

Am învățat ce înseamnă să ai o nostalgie a viitorului, ce înseamnă să te REALizezi.

Nu înseamnă altceva decât să visezi într-un viitor mai bun, să te vezi pe tine într-o variantă mai bună, să vrei să fii altcineva, să faci din tine și viața ta un proiect personal la care să lucrezi constant, să te vezi cu ochii minții în altă parte, cu capacitatea de a relaționa cu oamenii în mod civilizat. E ceea ce în limbajul de programare neurolingvistică se numește proiecție.

În altă ordine de idei, abordând subiectul online și raportându-ne la era digitală în care trăim cu toții, am aflat că online-ul fixează exact ce suntem.

Dacă suntem dispuși să învățăm, online-ul devine instrument de învățare, dacă suntem dispuși să relaționăm, atunci ne putem crea relații benefice, dacă vrem să fim mai buni, online-ul devine instrument de dezvoltare personală.

Se poate trăi bine și să ajungi la împlinire și fericire, fără să trișezi.

Nu o lua pe scurtătură. E demonstrat științific că cei care respectă regulile câștigă întotdeuna pe termen mediu și lung.

Pentru mai multe idei folositoare te invit să vizionezi întreg episodul. 

Până la următorul episod îți doresc spor și inspirație în tot ce faci!

Resurse recomandate în podcast:

Umberto Eco – În numele trandafirului

Umberto Eco – Cimitirul din Praga

Andrew Solomon – Demonul amiezii

Gabriel Liiceanu – Ușa interzisă