În episodul 14 al podcastului Ideaticu‘ invitată a fost Mirela Retegan, creatoarea fenomenului Gașca Zurli și antrenorul părinților de la Europa FM. Întrebarea episodului e una care te provoacă la reflecție și introspecție: Cine se află în spatele unui om fericit?

Vom afla.

Am mai vorbit cu Mirela despre părinți, pentru părinții actuali și viitori, despre iubire, relații, copii mari, joacă, mame, tătici și tactici utile pentru o ”luptă” de la egal la egal cu propriul copil. Dar și despre lupta de la egal la egal cu propriul tău eu, cu propriile tale vulnerabilități și defecte. E o luptă crâncenă. Pe viață și pe moarte.

O partidă a ideilor pe de o parte crâncene, pe de altă parte joviale

Dacă te întrebi ce face Ideaticu’ diferit, ei bine, ia piramida nevoilor și creeză episoade care să atingă cât mai multe dintre ele. În acest episod e despre  nevoia ta de relaționare și afecțiune, nevoia de a te înțelege cu cei dragi, nevoia de a fi acceptat și cea de autodezvoltare.

Cobor la firul ierbii și arăt ”tabela” cu o primă întrebare care a generat un răspuns care faultează chiar și cele mai inflexibile minți, cele mai limitative convingeri și cel mai puternic ego.

Cine se află, de fapt, în spatele unui om fericit?

Mirela spune că în spatele unui om fericit se află cel puțin o persoană care-l iubește, iar asta se află în strânsă legătură cu succesul, pentru că un om fericit este un om de succes.

Iar în spatele unui om fericit este cineva care-l susține necondiționat, care-l sprijină în momente de cumpănă și care-i oferă acea temelie stabilă pe care să-și construiască în cele din urmă reușitele.

Balastul și nisipul din temelia respectivă e de fapt iubirea.

Cum comunici eficient într-un cuplu?

Mirela spune că e foarte greu să faci asta pentru că ne e frică, ne e frică să nu pierdem ceea ce avem. Chiar dacă ceea ce avem nu e neapărat ceea ce ne trebuie sau ceea ce merităm.

Ce poți face totuși?

Ar fi bine să-ți asumi că dacă celălalt nu te înțelege înseamnă că nu e omul tău. Nu poți trăi într-o frică permanentă. Cultivă-ți curajul să stai singur până când va apărea acel om cu care să rezonezi, pentru că oamenii nu se schimbă când e vorba de lucruri esențiale.

De ce are nevoie un bărbat pentru a fi un tată bun?

”De o mamă care să-i dea voie”. Tații sunt niște copii mai mari care au și ei nevoie, la rândul lor, să fie învățați de mămici să-i iubească pe copii.

Ce pot face tații?

Orice. E de datoria lor să facă orice pentru a-și face loc în viața copiilor lor. Chiar dacă asta ar presupune să le îmbrace pe mame de dimineața pânâ seara în complimente.

Viața e despre cât de înalți suntem spiritual în ultima zi a vieții noastre

Fiecare întâmplare de pe parcursul ei, ne îngroapă sau ne crește, tu alegi pe ce cale să mergi. Când ți se întâmplă ceva tu decizi dacă faci o groapă și te ascunzi acolo și te vaiți sau pur și simplu tragi aer în piept și te ridici.

Pentru a compensa un bagaj emoțional plin de bolovani pe care părinții îl au, copiii ar trebui să-i ”sufoce” cu iubirea lor, astfel încât părinții să nu le mai facă față. Până la urmă, iubirea e cea mai puternică armă, nimeni nu-ți poate rezista. În schimb, reproșul, scandalul, supărarea, te ajută până la un punct.

Alte idei:

Pot să ne placă lucruri, dar fericirea noastră nu depinde de ele.

Secretul e să nu te încrâncenezi, să privești totul ca pe un joc.

Dacă vrei să te iubească ceilalți, iubește-i tu întâi.

Nu poți să trăiești într-o frică permanentă și atunci trebuie să ai curajul de a spune lucrurilor pe nume.

E unul din cele mai profunde episoade de până acum. Te invit să urmărești integral episodul din Ideaticu cu Mirela Retegan. Vezi aici episodul

INVITAȚIE ÎN REAL LIFE

REAL LIFE PODCAST este un concept unic dezvoltat în zona Moldovei, care are rolul de a te scoate din minți și minte, de a te așeza față în fața cu emoția nefiltrată, cu realul, ca să-ți îmbogătești perspectivele și să simți ce înseamnă să te conectezi autentic alături de alți oameni.

3 invitați de calibru din cadrul podcastului online Mirela Retegan, Paul Olteanu și Dumitru Borțun vor fi parteneri în această călătorie a inimii și a minții, pe 17 Februarie, la Ateneul din Iași.

Bilete și detalii aici.